Vecka 39

Ja, nu är det vecka 39 som gäller. Enligt mitt sista BF-datum i alla fall. Det är tungt nu vill jag lova. Och ganska lugnt i magen, lillan har inte alls mycket plats att röra sig på längre- plus att hon har fixerat sig. Så det som känns är små buffar, och vridningar och vändningar. Får en fot eller två i revbenen emellanåt- alltid lika skönt ;)
Men, nu får hon gärna komma. Dels för att jag känner mig som en stor tjock fet elefant, dels för att jag vill träffa henne- hålla i henne, pussa på henne, känna hennes lukt. Åh vad jag längtar! Och älskling längtar lika mycket han. Kom ut till oss nu lilla hjärtat, snälla <3 Ge mig den där sista signalen som säger att " nu är jag redo att möta världen, träffa mamma och pappa " !!


Ditt barn

Viktiga hormoner. Barnet fortsätter förberedelserna inför den stora dagen. Barnets endokrinsystem, som ansvarar för hormonproduktionen, gör sig redo för förlossning. Bebisen kommer att utsöndra mer stresshormon under förlossningen än någon annan gång i livet. När den kommer ut ur livmodern hjälper dessa hormoner till att ta hand om kroppen utan moderkakans hjälp. Denna enorma förändring kräver massor av arbete och energi, men barnet kommer att vara redo.

Första andetaget. även barnets lungor fortsätter att utvecklas ända fram till födseln. Just nu arbetar lungorna fortfarande hårt med att tillverka surfaktant, ett ämne som ser till att lungornas luftblåsor inte klibbar ihop när barnet tar sitt första andetag.

Gaphals. "Nu kommer mitt första skrik!" Precis efter det första djupa andetaget kommer ett oftast ett skrik. Ljudet av ditt barns skrik är en bitterljuv upplevelse – ingen tycker om att höra ett barn uttrycka rädsla eller obehag, men ett högljutt skrikande betyder också att andningen fungerar bra. ännu kommer inga tårar, tårkörtlarna börjar inte producera tårar förrän barnet är några veckor gammalt. Och även om barnet inte börjar skrika när det kommer ut behöver man inte vara orolig. En del barn skriker helt enkelt inte när de föds. Det viktiga är att andningen kommer igång.

Din graviditet

Rätt eller fel? Du kanske redan har känt av förvärkar, d.v.s. kroppens sätt att öva inför den verkliga prövningen. När graviditeten gått så här långt kan det vara svårt att känna skillnaden mellan dessa sammandragningar, som också kallas falska värkar, och de riktiga förlossningsvärkarna. Men låt dig inte luras av namnet – falska värkar kan övergå i riktiga värkar på bara några minuter. Ta tiden mellan sammandragningarna, och när de kommer regelbundet med sex-sju minuters mellanrum i minst en timme är det dags att ge sig iväg till förlossningsavdelningen . Man kan välja att bara åka in eller också ringa och fråga om det är något man är osäker över. Om vattnet går eller om du får en blödning bör du ringa eller åka in med en gång. Det är svårt att säga när det är dags att ge sig av. Der viktigaste är att du själv känner efter vad du känner dig mest trygg med. En del blir lugnare av att åka in till förlossningen, andra mår bättre om de stannar hemma så länge som möjligt.

Smärtlindring. Om du inte redan bestämt dig är det nu dags att fundera över vilken form av smärtlindring du vill ha under förlossningen, om du nu vill ha någon över huvud taget. Det finns många alternativ när det gäller medicinsk smärtlindring – en del läkemedel lindrar bara den värsta smärtan, medan andra är mer effektiva. Självklart behöver du inte fatta några slutgiltiga beslut just nu, men du bör vara medveten om vilka alternativ som finns och diskutera dem med din barnmorska innan den stora dagen är inne.

Så säger experterna. "Det finns två viktiga tecken på att förlossningen kommer att sätta igång inom några dagar", säger Elaine Zwelling. "Ett tecken är att vattnet går (fostersäcken spricker). Ett annat tecken är den blodblandade, slemmiga flytningen du får när slemproppen, den geléartade proppen som sitter i livmoderhalsen, lossnar."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0